Masszázs (Germán Róbert)


Csontkovácsolás

1A népi csontkovácsolás egyes technikáival már sportoló koromban megismerkedtem amikor is a többi sporttárs és az edzők is alkalmazták, hogy a vázrendszerünk ismét a helyes tartást felvegye. A későbbiekben több csontkovácstól tanultam a technikát és számtalan tengeren túli chiropractor  szakember könyvét és metódusait tanulmányoztam. A manuál terápiát, a kimozgatásokat  mint képzett gyógymasszőr is tanultam és alkalmazom is őket. Saját egyéni stílusban, de mindig a hozzám forduló igényei és problémái szerint alakítom ki a kezelés menetét. Első alkalommal legalább 1-1,5 órás a kezelés konzultációval együtt. Utána már kb. 40 perc egy teljes kezelés időtartama. Speciális csontkovács ággyal rendelkezem amivel különleges fogásokra, kimozgatásokra is lehetőségem van.

Minden kezelés előtt alapos állapotfelmérést végzek, mert vannak olyan esetek amikor nem tanácsolt a csontkovácsolás módszere. Évente ha két alkalommal rendszeresen át van mozgatva a vázrendszerünk akkor nagyon sok panaszt megelőzhetünk. Lehetőséget kell teremtenünk a szervezetünknek az öngyógyításra. Nem a csontkovács gyógyít, hanem csak hozzásegíti a szervezetet az öngyógyító folyamatok beindulásához. Nagyon sok panasz már az első kezelés után azonnal megszűnik. Ha bármilyen belső szervi vagy végtagfájdalom van nem minden esetben az adott szervvel vagy testrésszel van a gond. Sokszor csak az adott területhez tartozó ideget, ideggyököt nyomja a porckorong vagy csigolyatest valamely része. Kezdeti és nem túl előrehaladott stádiumban ezek biztonsággal kezelhetőek.

A csontkovácsolás kezelésnek része az úgynevezett denevér pad is amivel nagyon jól lehet a gerinc tehermentesítést elvégezni és ezáltal manipulálni. A gerinc a vázrendszerünk tartóoszlopa. Nagyon fontos ennek az egészségi állapota.  Van egy régi mondás, hogy „tisztaság, fél egészség”. Ezt átírnám manapság arra, hogy „a karbantartott gerinc, fél egészség”. A gyógymasszőr vagy csontkovács tud javítani a pillanatnyi helyzeten, de mindenképp szükséges a hozzám forduló életvitelének átalakítása, hogy a kiváltó okok lehetőség szerint meg legyenek szüntetve. Ehhez a megfelelő segítséget meg tudom adni. Egy jópofa kisprogram segít megmutatni, hogy a csigolyák között kilépő idegpárok nyomás alatt milyen területeken okoznak érzékenységet, fájdalmat. 


Gyógymasszázs

Szinte nincs is olyan ember, akinek a vázrendszerével, izmaival, ízületeivel ne lenne valamilyen probléma. Az ok nagyon sokrétű lehet, amitől kialakulnak a különböző elváltozások vagy esetleg fájdalmak. Akár már születési rendellenesség is lehet, de leggyakrabban életünk során halmozzuk fel a különböző vázrendszert érintő egészségügyi problémákat. Ma már szinte népbetegségnek tekinthetők a gerinc eredetű problémák, az ízületi bántalmak. Ennek számos oka lehet. Sokszor a lelki tényezők kivetüléseit figyelhetjük meg a testünkön, de jellemzően tartásbeli illetve a mindennapi tevékenységünkkel összefüggő bántalmak sora jelentkezik.

Szinte minden szakmának vagy éppen életkornak megvannak a jellegzetes betegségei. Célom az, hogy könnyítsek minden hozzám fordulónak a panaszán. Mivel sokrétű technikákkal dolgozom ezért a gyógymasszőr kezelések csak egy válfaját képezik a komplex holisztikus kezeléseimnek.2

Szerencsére saját anyanyelvünk is a lehető legpontosabban kifejezi a gyógyításnak ezt az ágát amit KEZELÉSNEK hívunk. Ennél tömörebben nem is lehetne megfogalmazni az eljárás lényegét. Hiszen szakavatott kéz tudja hogy hova kell nyúlni, mit kell csinálni hogy egy probléma vagy fájdalom megszűnjön. A kezünkkel nem csak gyúrunk, simogatunk, dörzsölünk hanem bizony energiát is átadunk a másik embernek. A legtöbb vázrendszert érintő problémára vannak olyan kezelési módok amikkel el lehet kerülni a kórházi, klinikai beavatkozásokat. Természetesen vannak olyan esetek amikor már elkerülhetetlen egy műtét vagy egyéb speciális orvosi segítség.

A szervezetben minden mindennel összeköttetésben van. A komplex rendszer több mint részeinek egyszerű összege, viszont  nem is érthetjük meg az egészet a részek ismerete nélkül. Egy jó terapeutának a részt az egésszel összefüggésben kell látnia. Például ha egy betegnek egy kicsit elmozdul a combfeje az ízületi vápában akkor emiatt megváltozik a teljes szimmetria tengelye. Ezáltal a testtartása megváltozik, máshová kerül a súlypont. A hát izmaiban is megbomlik az egyensúly aminek további következményeképpen a nyaki izmokra is hatása van. A nyaki izom pedig fejfájást okozhat. Tehát ebben az esetben hiába kezeljük a beteget fejfájással vagy a nyaki izmának masszírozásával. Az ok sokkal lejjebb van, azt kell rendbe tenni először. Aztán természetesen utána az összes többi izmot ami érintve lett és megrövidülése folytán nem képes megfelelő munkát végezni.

A helytelen testtartások mindig együtt járnak valamely izom passzív megrövidülésével. Mi terapeuták többek között ezeket az izmokat kezeljük. Másik fontos terület amire nagyon odafigyelek a faszcia elváltozásai és a faszciák kezelése ami kihat az egész szervezetre természetesen beleértve a belső szerveket is. A faszcia a lágy szövetek váza, a kötőszevet egyik típusa, az egész testünket (talptól-fejtetőig) átszövő úgymond háromdimenzios hálózat.   A szervezetben a faszcia folytonos és összefüggő egészet alkot. Kezelés során a gélszerű állapotból a folyékony állapot felé tudjuk igazítani állapotát és ezáltal az esetleg kialakult korlátozásait oldani. Úgy vélem, hogy a faszciák kezelése nélkül nem lehet eléggé eredményes az izmok kezelése sem. A különböző kimozgatások szintén részét képezik a gyógymasszőr munkámnak. Ezek az enyhébb passzív kimozgatásoktól a komplexebb „csontkovács” kimozgatásokig terjednek. Nagyon sok panasz már az első alkalom után is megszűnik vagy jelentősen csökken. Fájdalommal vagy mozgáskorlátozottsággal nem jó élni, ezért ahogy az autóinkat is el kell néha vinni a szervizbe egy bizonyos idő után, így a testünkkel is hasonló a helyzet. Még ha nincs is jelentős panasz akkor is érdemes évente-félévente egy megelőző „karbantartáson” részt venni.

A masszázst nem csak művelem, hanem már tanítom is a Nemzetközi Masszázs Akadémia oktatójaként.


Sportmasszázs

3

A sportmasszőr terapeuta munkája annyiban tér el a gyógymasszőr munkájától, hogy jobban ismeri az egyes sporttevékenységek révén fellépő tipikus sérüléseket . Egy kézilabdázónál vagy egy labdarugó kapusnál más és más izomcsoportok vagy ízületek vannak megterhelve és célzottan ezek a testrészek kerülnek kezelés alá. Mint fitoterpaeuta természetgyógyász speciális gyógynövényes pakolásokkal, kenőcsökkel, olajokkal tudom a különböző sérülések gyógyúlását elősegíteni.
Svédmasszázs

4A svédmasszázs végül is az alapja valahol a gyógymasszőri, sportmasszőri illetve egyébb masszázs tevékenységeknek. A svédmasszázs az egész testre kiterjedő és közvetlen fiziológia hatásokra épül. Nagyon fontos még, hogy a kezelő terapeuta személyisége, „rezgésvilága” a személyes törődés érzetén keresztül a lelki egészségnek is jót tesz.

A svédmasszázs révén a test felmelegszik, vérbőség alakul ki, fellazítja a kötőszövetet és az izomzatot. Több  oxigén jut még a perifériás kapilláris erekbe is. Ezáltal fokozódik a sejtlégzés, a méregtelenítés, a vizelet-kiválasztás. Az izmokban lévő letapadásokat oldja. A bél perisztaltika fokozódni kezd, serkenti az emésztési folyamatokat, élénkül az emésztőenzimek termelődése, görcsoldó hatású. Nyugtatja az idegrendszert, nagyfokú stressz oldó hatású, csökkenti a különböző szorongásokat vagy éppen félelmeket. Az ödémás végtagok illetve szövetközti pangó vizesedését segít megszüntetni. Egy hatásos masszírozás után mindig bőséges vizeletürítés jelentkezik. A bőr is visszanyeri rugalmasságát, fiatalodik, méreganyagoktól megszabadul.

A teljes testmasszázs körülbelül 1 órát vesz igénybe, viszont általában csak részmasszázst szoktak kérni az ügyfelek. Az egyes részmasszázsok a következők:

 • Hátmasszázs
 • Nyak-vállövi masszázs
 • Lábmasszázs beleértve a lábfejet is
 • Karmasszázs a tenyérrel együtt
 • Lumbogluteális masszázs (a farredőtől az I. csigolyáig)
 • Arcmasszázs
 • Külön orvosi utasításra és csak gyógymasszőrők végezhetik a  hasmasszázst

A svédmasszázs különböző fogásokat használ mint: simítások, dörzsölések, gyúrások, ütögetések, kopogtatások, vibrációk-rezegtetések. A svédmasszázs a nevét a svéd vívómester Pehr Henrik Ling munkája alapján kapta a holland Mezger-től aki egy összefoglaló munkát adott ki 1867-ben. Ezeket a fogásokat aztán egy berlini ortopédus Albert Hoffa fejlesztette tovább a mai ismert formájára.

Utólag aztán a svédmasszázsból fejlődött ki a nyírokmasszázs, a kolonmasszázs, a csonthártyamasszázs, a szegmentmasszázs, a kötőszöveti masszázs vagy éppen az irodai masszázs. Vivőanyagnak különböző természetes olajokat használok amiket a legkülönbözőbb illóolajokkal tudok kiegészíteni a pillanatnyi egészségi állapot vagy hangulat függvényében.

Mint fitóterapeuta természetgyógyásznak, ilyenkor van lehetőségem a különböző hatóanyagokat a szervezetbe juttatni, mint gyulladásgátlók, fájdalomcsillapítók, izomlazítók, stb. A masszázs 2 speciális ágyon is történhet a vendég kívánsága szerint. A helyiség egyedien különleges hangulata biztosíték a kellemes ellazuláshoz. Sem túlságosan teli hassal, sem éhgyomorral nem tanácsos masszázsra jönni. A legjobb csak egy könnyű étkezés.

A teljesség igénye nélkül egy felsorolás, hogy mire is lehet vagy érdemes a svédmasszázst alkalmazni:

 • Általános közérzet javítása
 • Stressz oldás, lazítás
 • Krónikus fáradtság ellen
 • Görcsoldás
 • Fájdalomcsillapítás
 • A bőr, a keringés, a nyirokrendszer állapotának javítása
 • A teljesítőképesség fokozása, az izmok állapotának javítása
 • Baleset, műtét utáni rehabilitáció
 • A mozgásbeszűkülések kezelése
 • Egyes fejfájások kezelése
 • Ortopédiai megbetegedések kezelése (pl. lúdtalp, discopathiák, csípőficam, gerincbántalmak)
 • Pszichoszomatikus eredetű panaszok kezelése (görcsök, emésztési problémák)
 • Krónikus gyulladások
 • Reumatológiai megbetegedések kezelése (pl. PHS, Bechterew-kór, lumbágó, isiász, arthrosisok)
 • Belgyógyászati megbetegedések kezelése (pl. székrekedés, tüdőgyulladás, keringési zavarok)
 • Ideggyógyászati megbetegedések rehabilitációja (pl. stroke utáni állapot, paresis, trigeminus neuralgia)
 • Végtagödéma kezelése
 • Betegségek, állapotromlás megelőzése (pl. tartósan fekvő betegnél a tüdőgyulladás és az izomsorvadás megelőzése, vagy gipszelt végtagnál a gipsz alatti izmok sorvadása ellen a konszenzuális hatás révén)

Tehát a masszázs szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása nagyon összetett és komplex. Időközönként még panaszmentes időszakokban is érdemes fél vagy egyórás masszázsra elmenni frissítő vagy éppen megelőző hatása miatt. Az izomzatra, a bőrre és a kötőszövetekre gyakorolt jótékony hatása elvitathatatlan. Ismét a gépkocsis példát hozom fel, hogy hamarabb visszük el autónkat egy karbantartásra mint saját magunkat. Nekünk ugyanúgy szükségünk van időszakos vagy nagy „szervizre” hogy sokáig probléma mentessen működhessünk. Jobb mindig megelőzni a bajt mint később sokkal nagyobb fáradtsággal és idővel gyógyítani a már kialakult betegségeket.

Nyirokmasszázs

5A lymphodrainage vagy nyirokmasszázs olyan speciális masszázsforma ahol a nyírok keringése a többszörösére növelhető. Ezáltal megnő a méreganyagok hatékonyabb felszívódása, felszabadítása és kiválasztása. Sajnos a mai általános táplálkozási szokásokkal nagyon sok mérget veszünk magunkhoz, ami idővel felhalmozódik a szervezetünkben. Ezek a méreganyagok többek között az immunrendszerünket is gyengítik. A legtöbb embernél a nyírok keringés sem megfelelő, inkább csak pangás van a kevés folyadék fogyasztása miatt, a kevés testmozgás vagy helytelen táplálkozás miatt.

Érrendszerünk egy nyílt és egy zárt rendszerből áll. A zárt rendszert az artériás és a vénás rendszer míg a nyílt rendszert a nyirokrendszer alkotja. A nyirokrendszer egy pókhálószerű érrendszer amelynek a feladata a nyirokköteles folyadék összegyűjtése és elszállítása. A nyírok egy sárgásan áttetsző , enyhén lúgos és fehérvérsejtekben gazdag folyadék ami az egész testünket behálózó nyirokrendszerben kering beleértve a nyirokcsomókon való áthaladását is. A nyirok vizet, fehérjéket és sok más anyagot illetve salakanyagot juttat a véráramba ahonnan a vesén és májon keresztül aztán kiválasztódnak. A nyirokcsomók nemcsak tisztító szerepet töltenek be hanem létfontosságú sejteket is termelnek amelyek aztán szabályozzák az immunrendszer normális működését. A nyirok folyadék az angulus venosuson keresztül kerül vissza a vénás rendszerbe. Naponta kb. 2 liter nyirokfolyadék termelődik és vezetődik el a nyirokrendszereken keresztül a vénás rendszerbe.  Amikor valami okból kifolyólag a szervezetben nyirokpangás lép fel akkor a méreganyagok nem tudnak rendesen eltávozni a szervezetből és ezáltal az adott területen láthatóan megduzzad a bőr, fényesebbé válik. A nyirokcsomóknak kettős szerepük van. Egyrészt magát a nyirkot megszűrik, hogy a különböző káros anyagok, korokozók ne tudjanak a vénás rendszerbe kerülni. Másrészt fehérvérsejteket és lymphocitákat képeznek. Ezáltal részt esznek a szervezet védekező mechanizmusában, az immunrendszer hatékony működésében. A nyiroködéma akkor alakul ki, amikor a nyirokrendszer elégtelenné válása következtében már nem tudja elszállítani és visszajuttatni a nyirokköteles folyadékot a szövetközti térből ezért az tehetetlenül ott reked. A nyiroködémák rengeteg szövődménnyel járnak amiből egy párat kiemelnék:

 • Ekcéma
 • Orbánc
 • Nyirokfisztula
 • Angiogén tumorok
 • Fertőző bőrbetegségek
 • Elephantiasis
 • Fibrosis
 • Pszichés zavarok
 • Ízületi deformitás
 • Inaktivitás növekedése
 • Hyperkeratosis

A speciális masszázs dr. Emil Vodder tapasztalataira alapul de mind a mai napig folyamatosan tökéletesítik a technikát. A masszázs lényege, hogy a nyirokáramlás irányában végzünk speciális nyomó, vibráló, simító mozdulatokat. A masszázs célja a nyirokerek aktiválása, a nyirokkeringés fokozása, a pangó folyadék visszajuttatása a nyirokrendszerbe. Ezáltal fokozzuk a nyirokfolyást, gyorsul az ödémák kiürülése illetve a felhalmozott salakanyagok kiürítése, megszűnik a fehérjepangás a szövetekben. Ezen felül fokozódik a szervezet oxigénellátottsága, gyorsul a sejtek anyagcseréje, javul a belső szervek valamint az ízületek és izmok vérellátása, a feszítő ödéma miatti fájdalom megszűnik, lymphangionok működésének fokozása.  

Sikeresen alkalmazható műtétek után kialakult nyirokduzzanatok esetében, gyulladásos eredetű duzzanatokra. Bőrgyógyászati problémák kezelésére, narancsbőr ellen, visszatérő fertőző betegségek esetén, asztma, allergia, migrén, fogfájás,  sérülések (vérömleny, csonttörés) utókezelésére és még testsúlycsökkentésre is.

A nyirokmasszázs 1-1,5 óra időtartamot vesz igénybe és ritmikus gyengéd mozdulatai révén nyugtatólag is hat amely sok esetben a páciens elalvásához vezet. Ezért érdemes úgy megválasztani a nyirokmasszázs időpontját, hogy utána már ne kelljen semmi fontosat elintézni inkább csak a nyugtató pihenés maradjon hátra.Természetesen mi magunk is sokat tehetünk megelőzésképpen a nyirokrendszer épségéért. Fontos a megfelelő zöldségekben és gyümölcsökben bővelkedő táplálék, a bőséges folyadékfogyasztás, a rendszeres testmozgás lehetőleg friss levegőn, a szaunázás, a fürdőkúrák, talpmasszázs.

Igaz az a régi mondás, hogy Mens sana is corpore sano, vagyis épp testben ép lélek. Ha testünk rendben van akkor az kihat a lelkünkre is, de ezt meg is lehet fordítani. Fontos, hogy szeressük és tiszteljük önmagunkat, tekintsünk úgy a testünkre, mint a lelkünk templomára. Vigyázzunk rá és igyekezzünk minél tovább épségben megtartani.

Talpreflexológia

6A talpreflexológia alapvetően azon az elméleten alapszik, hogy minden szervünk lenyomata megjelenik a talpon is. A lényege, hogy a testen (talp, tenyér, fül) található reflexpontok az egyes szerveink vetületei. Ezeknek a pontoknak nyomkodása illetve masszírozása harmonizálja a szervezet energiaellátását. A közvetítő csatornák az idegek helyett az energiapályák. Mivel tudjuk, hogy melyik pont milyen testrész állapotát tükrözi ezért az adott pont masszírozásával tudjuk az adott testrész vérkeringését fokozni. A teljes testünk lenyomata megjelenik a talpunkon. A jobb és a bal talpunk nem teljesen egyforma ahogy a jobb és bal oldalunk sem azonos, ezért külön-külön kell kezelni őket.

Egy alapmasszázs után a jobb lábbal kezdve végezzük a talpmasszázst. Az energia csatornákat is végig masszírozzuk. Azt szoktuk mondani, hogy az adott szerv jelez ami azt jelenti, hogy az adott szervhez tartozó talpi terület érzékeny vagy éppenséggel fájdalmas. A masszírozás erőssége mindig az adott állapottól függ, de a fájdalomküszöböt csak enyhén szoktuk meghaladni. Egy-egy terület masszírozása 1-5 perc időtartamú szokott lenni. A reflexológiával szinte bármit gyógyíthatunk, kivéve természetesen azokat az eseteket mikor törések, szakadások vagy éppen fertőzéses betegségek vannak és orvosi ellátást igényelnek. A talpmasszázs növeli még a szervezet ellenálló képességét, beindítja a méregtelenítési folyamatokat. Általános feszültségoldó, stressz csökkentő hatású és beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait.

Jól alkalmazható még gerinccel kapcsolatos betegségeknél, anyagcsere betegségeknél, szív és keringési zavaroknál, hólyag- és vesepanaszoknál, reumára, asztmára, allergiára, csökkent hormontermelésre és pajzsmirigy problémákra. A masszázsnak még az is a lényege, hogy a megrekedt energiákat ismét jó irányba tudja irányítani. A lelki fájdalmakban is nagy segítséget jelent. Akár lelki, akár testi panasza van, a reflexológia kíméletes és jó választás lehet. Mint fitoterapeutának a reflexológia alkalmával lehetőségem van illóolajokat is „becsempészni”  bőrön keresztül a szervezetbe. A kezelés alatt pedig élvezheti még a fényterápia áldásos hatását is.

Ultrahang, TENS, SONOforézis és Elektroterápia

7Egy nagyon speciális és proffeszionális mikroprocesszor által vezérelt készülék teszi lehetővé az ultahangterápiás, elektroterápiás, Tens, Iontoforézis illetve ezek kombinációjával végzett kezeléseket.

A folyamatos és pulzáló ultrahang használatával (1 vagy 3 MHz igény szerint) nemcsak izomlazítást és fájdalomcsillapítást végezhetünk, hanem hatásos a vérellátásra és a szövetek regenerációs képességére.

   A készülék a következő áramformákkal rendelkezik:

 • bipoláris interferencia (amplitúdó modulált váltóáram);
 • aszimmetrikus, bifázisú impulzusáram (TENS);
 • középfrekvenciájú egyenáram (duty cycle 95%, igen galvanikus karakter)

A választott áramformának megfelelően izom stimuláció, az idegszövet stimulálása - fájdalom-csillapításhoz, valamint iontoforézis végezhető.

A kombinációs billentyűvel lehetőség van ultrahang és áramformák kombinálására. A kombinációs terápia lehetőségei: Trigger pontok megkeresése és kezelése, hyperérzékeny területek, dermatómák és myotómák. A spasztikus, feszes izomzatot lazítja, a kontraktúrákat csökkenti. Az összes általam alkalmazott eljárás kiegészítő kezelési lehetősége lehet.

Ultrahang

Az ultrahang terápiát korábban csak a reumatológiában használták, de mára már nagyon sok területen használják nagy sikerrel. Az ultrahang kezelés lényege, hogy mechanikusan, hővel és kémiai hatással is rendelkezik. Az ultrahang terápia egy olyan kezelés, ami nagy segítséget nyújt a fájdalom megszüntetésében, az izomgörcsök megszüntetésében, az ízületek sérülései esetében valamint a lágy szövetek kezelésében. A készülékkel az ultrahang terápia összes lehetősége alkalmazható az 1és 3Hz-es multi frekvenciás ultrahangfejjel.

Ultrahang mechanikai hatásai

Kavitáció: Az a jelenség, amikor az anyag folyadék fázisból gáz fázisba megy át a nyomásesés következtében. A kavitáció során a kavitok, avagy buborékok képződnek a folyadékban.

A keletkező buborék, ha az áramlás során olyan helyre ér, ahol a hőmérséklet nagyobb, a gőz összeroskad, mely a környező szilárd testek eróziójával jár.

 • A kavitáció  a cellulit és a zsír elleni harcban is jelentős, amikor is az elfolyósított zsír az anyagcserével kiürül.
 • Az ultrahang nyomást fejt ki a szervezet szöveteire, így mikromasszázst (kb. 5-6 cm mélyre behatolva a szövetekbe tölcsér alakban) végez rajtuk, mely jótékony hatást fejt ki a sejtek anyagcsere termékeinek mozgatására.
 • A kavitációs hatás nagy mértékben segíti az izompólya vagy más néven faszcia elrendeződését az izomrostokon.

Termikus hatás

 • A sejtek által elnyelt energia hővé alakul és a közeget felmelegíti. A bőrfelületen 5-6 C°, mélyebb rétegekben 2-3 C°. A szöveteket és határrétegeket felmelegíti (a csontot a legkevésbé, a zsírszövetet a leginkább)

Kémiai hatás

 • Oxidáló hatása van, depolimerizál→a nagy molekulákat roncsolja és alkalózist kiváltó hatásban nyilvánul meg, . Mindezek eredményeként izomlazító, fájdalomcsillapító és értágító hatását használhatjuk ki. Egy hosszabb ultrahangos kezelés során igen nagyszámú szabad gyök képződik.
 •  A kezelésnél a mechanikai, termikus, kémiai hatás együtt érvényesül
 • Hatásuk növelése a kezelési idővel és az intenzitás fokozásával érhető el.

Biológiai hatás

 • Két dózisa a sejtek életfunkcióit serkenti. A bőrön hiperémiát (vérbőséget), de szövetelhalást is előidézhet.

Szövetekre gyakorolt hatása

 •  A részecskék elmozdulásait nevezzük mikromasszázsnak
 • A szövetek által abszorbeált energia hővé alakul, így a szövetek felmelegednek→növekszik a helyi hőmérséklet és a sejtek elektrolit tartalma.
 • Növekszik a kollagén képződés
 • A bőr ph értékének növekedése
 • Az ATP aktivitás növelése (Adenozin Trifoszforsav), ami a legfontosabb energiaszállító a sejtek anyagcseréjében.
 • A bőr regeneráció növelése.
 • A hatóanyagok felszívódása intenzívebb lesz.
 • A nyirokcirkuláció gyorsul.
 • Az izomzat lazul.

A kezelést végezhetjük testfelszínen és víz alatt (utóbbit különösen kisméretű, egyenetlen felület kezelése, illetve kontraktúrák oldása esetén alkalmazzuk), de segítségével különböző hatóanyagokat (gyógyszereket) is bejuttathatunk a kezelni kívánt területbe (ez az ún. sonoforézis). A kezelés legfőbb javallatát a kopásos ízületi betegségek (arthrosis) képezik, e mellett izomrándulás és -fájdalom, sportsérülések, a nyáktömlők, íntapadások és ínhüvelyek elváltozásainál (vagyis az ún. lágyrészreumatizmus eseteiben), csontkinövéseknél, inak zsugorodásánál (kontrakturáknál), kifejezett izomspasmussal járó állapotokban (mint pl. a Bechterew-kór), ízületek, csont- és izomszövetek megbetegedései, periférikus idegek megbetegedései, vérkeringés megbetegedései, belső szervek megbetegedései, bőrbetegségek, hegek, Dupuytren szindróma, nyílt sebek, dekubitusz (felfekvés) esetén, poszttraumatikus állapotok esetén  használhatjuk eredményesen.

Meg kell jegyezni, hogy az ultrahang (a többi elektrohydroterápiához hasonlóan) nem megfelelő indikációval történő alkalmazás esetén a beteg állapotát ronthatja, ezért például akut gyulladás fennállásakor első lépcsőben nem alkalmazzuk.

A kezelés kontraindikációi: lázas állapot, nem beállított magas vérnyomás, súlyos keringési elégtelenség, terhesség, vérzés vagy vérzéshajlam, szívritmusszabályzó, rosszindulatú daganat (onkológus véleménye szükséges ilyenkor).

Elektroterápia

A fájdalomcsillapításnak több természetes módszere létezik. Az elektromosságot erre a célra már az ókorban is használták. Elektromos kisüléseket kibocsátó halakat (rája, angolna, elektromos harcsa) tettek azokba a kádakba, medencékbe, ahol a páciens tartózkodott. . A villamosság felfedezése után az 1800-as években ismerték fel, hogy az elektromos áram energiáját miként lehet gyógykezelésre alkalmazni. Napjainkban erre a célra modern készülékek szolgálnak.

A fájdalmat nem csak azért kell csillapítani, mert a betegeknek szenvedést okoz, de az újabb kutatások szerint a hosszan tartó, vagy gyakran visszatérő fájdalom esetén az idegsejt egész reakcióképessége megváltozik. Az állandó fájdalom jelenléte a sejtekben olyan fehérjék és peptidek termelődését váltja ki, melyek a szervezetre negatív hatással vannak, és káros láncreakciót indíthatnak el. (Lecsökken a szervezet ellenálló képessége, fizikai szellemi aktivitása, depresszió alakulhat ki.) A fájdalom megszüntetése után bizonyos idő kell, míg a szervezet normális működése újra visszaáll. Ezért fontos a fájdalomcsillapítás.

A fájdalmak csillapítására különböző módszerek léteznek. A mai gyógyító tudomány egyre inkább arra törekszik, hogy a fájdalomcsillapító módszerek közül - különösen a hosszan tartó, krónikus fájdalmak esetében - azokat részesíti előnyben, amelyek hatékonyak, ugyanakkor biztonságosan, mellékhatások nélkül alkalmazhatóak.

Indikációk (elektroterápia)

Diagnosztika:

Elektromos kitapogatás a következő lokalizálására:

 • fájdalompontok
 • trigger pontok
 • hyperesztézises területek (túlzott érzékenység)
 • motorikus ingerpontok

Fájdalomcsillapítás:

 • fájdalompontoknál,
 • reflexpontoknál,
 • hypersztézises területeknél

Vegetatív megbetegedések, pl.:

 • a váll-kéz szindróma
 • Raynaud-szindróma
 • Buerger-betegség
 • Südeck-szindróma

Izomstimuláció:

 • a motorikus érzés visszaállítása
 • atrophiánál
 • inkontencia külső és belső kezelésénél
 • rehabilitációnál
 • izomtréningnél (sport)

Iontoforézis

Kontraindikációk (elektroterápia)

 • láz
 • tumor
 • tuberkolózis
 • helyi gyulladás
 • trombózis
 • terhesség
 • beépített elektromos készülékekkel rendelkező páciensek, ha előzetesen
 • nem konzultáltak szakorvossal
 • beépített fémprotézisek

Tens kezelések

A TENS módszert a hatvanas években két angol orvostudós - Melzack és Wall - dolgozta ki. Lényege: szervezetünkben különböző idegrostok futnak. A fájdalom az agyban tudatosul. A fájdalomingerek az idegrostokon, nagyon bonyolult áttéteken keresztül jutnak el az agyba. A két angol orvos megállapította, hogy ha a gerincvelő hátsó szarvában lévő vastag idegrostokat - amelyek feladata az ingereket az agyba továbbítani - elektromos árammal ingerlik, egy "telítettségi" állapotba kerülnek, nem tudják fogadni a perifériákról érkező fájdalomingereket, ezáltal megszűnik a fájdalomérzet.

A módszer alkalmazására ma már rendelkezésre állnak komputervezérlésű, miniatürizált TENS készülékek is, amelyekkel mozgásszervi megbetegedéseket, gerinc- és izomfájdalmakat, izomgörcsöket lehet kezelni, de alkalmas sportsérülések gyógyulásának gyorsítására, érszűkület kezelésére, daganatos betegek fájdalmainak csillapítására, agyvérzés utáni bénulások hatékony kezelésére. Speciális elektróda használatával még a vizelet inkontinencia (vizeletelcsepegés) esetében is jó hatásfokkal alkalmazható. A szakma mintegy hatvanféle betegség, probléma kezelésére ajánlja akár kizárólagos, akár kiegészítő terápiaként. Ilyenek pl:

 • Kozmetikai kezelések
 • Elektroakupunktúra
 • Bénulás, sorvadás
 • Helyi fogyasztás
 • Izület
 • Reuma
 • Fejfájás
 • Porckorong
 • Érszűkület
 • Lumbágó
 • Lábszárfekély

Iontoforézis, SONOforézis

Az eljárás lényege, hogy áram segítségével különböző zsírban és vízben oldódó gyógyszereket tudunk juttatni a szervezetbe. A bőrben a szonoforézis hatására hatóanyagdepó keletkezik, mely 2-6 napig is megmaradhat. Az iontoforézis megvalósítására akár galván-, akár ingeráram, akár polaritással rendelkező 50-100 Hz-es szinuszfélhullámokból álló interferenciaárammal lehetséges.  A gyógyszer ionok formájában lassan hatol be a bőr különböző rétegeibe, és jut el a kezelendő területre. A hatóanyag bejuthat a keringésbe, illetve megjelenhet  az ízületi nedvben is. Az eljárást helyi hatása miatt használjuk, de a felszívódott hatóanyag általános hatást is kifejthet (ezért mindig kérdezzünk rá a betegnél a gyógyszerérzékenységre). A fájdalomcsillapitó anyagok (pl. lidocain), a szteroidok, a keringésfokozó anyagok,egyes szövetpuhító gyógyszerek a pozitiv pólus alól, míg a nem szteroid gélek többsége, valamint a szintén szövetpuhitó, kálium jódatum, a negatív pólus alól kerül be a bőrbe. A kezelési idővel dóziróunk: általában (15-30 perc), az elektróda felülete és az áramerőség kisebb szerepet játszik. A dionint (és az oldat alapú gyógyszereket) a köztianyagra locsoljuk, de pl. a gél állagú gyógyszereket a kezelendő felületre nyomjuk és elkenjük. Az elkent felületre celofánt helyezünk fel (így a gélek, kenőcsök jobban bejutnak a bőrbe és nem a köztianyagba). A vérbőségét okozó dionint fájdalmas izmok görcsének oldására, míg a nem szteroid gyulladáscsökkentő géleket a felületesen fekvő ízületi gyulladások vagy lágyrész fájdalmak kezelésére használhatjuk. Legjobban a gélszerü anyagokat tudjuk bejuttatni a szövetekbe.

Szóval ezzel a készülékkel elvégezhető kezelések tárháza nagyon széles. Leginkább az ízületi és izom problémák illetve fájdalmak esetében használom. A bővebb lehetőségekről a személyes konzultáció alkalmával tudunk beszélni.

Kötőszöveti masszázs

8A kötőszöveti masszázs is a reflexmasszázsok speciális csoportjába tartózik és alapvetően a szegmentmasszázs alapelveiből indul ki.

Nagyon érdekes viszont a története ahogy egy Elisabeth Dicke nevezetű német gyógytornász fejlesztette ki az alap fogásokat. Dicke egy nagyon súlyos cukorbetegségben szenvedet, aminek következménye révén kialakult egy alsó végtagi keringési rendellenesség és ennek okán a lábamputációt prognosztizálták neki. Ebbe ő nem törődött bele és mindent megpróbált, hogy a lábát megmentse. Ezek a próbálkozások meglepő sikerrel jártak. Fájdalmait csökkentette, a szövetek feszülését feloldotta és végül is megmentette a lábát elkerülve az amputációt. Módszerét pedig közel tízévi tapasztalatgyűjtés után tette közé Freiburgban.

Teirich és Kohlrausch irányításával aztán kidolgozták a kötőszöveti masszázs ma is ismeretes módszertanát.

Lényegében a kötőszöveti területeket kezelve hatunk reflexes úton a beteg zónára a vegetatív idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus egyensúlyának helyreállításával. A vegetatív idegrendszer tónusállapotát normalizálja és ezáltal tud hatni a reguláris zavarokra.

A kötőszöveti zónák jelzik a szervi érintettséget látható és tapintható elváltozásokkal. A fő kötőszöveti zónák a hólyagzóna, obstipációs zóna, artériás lábzóna, vénás és nyirokzóna, menstruációs zóna, bélzóna, máj és epezóna, szívzóna, gyomorzóna, karzóna és fejzóna.

Hogy mire is jó a kötőszöveti masszázs?

 • Gyulladásos megbetegedésekre (SPA, RA)
 • Artériás és vénás keringési zavarokra
 • Lágyrész reumatizmusra
 • Fekélyes betegségekre
 • Máj és epe problémákra (főleg krónikus)
 • Hólyagzavarokra
 • Fájdalmas menstruációra
 • Növekedési zavarokra
 • Alvászavarokra
 • Pszichoszomatikus betegségekre
 • Érszűkület esetén csak ez a hatásos masszázstechnika, amivel az amputációt is el lehet kerülni

A masszázstechnika lényege, hogy újbeggyel rányomunk a bőrre a test különböző pontjain és húzással, vongálással a hámot az irha határán elmozdítjuk amivel olyan közvetlen inger keletkezik, hogy nemcsak a sejtekre hanem az idegvégződésekre is hatással van. Vérbőség lép fel és reflexfolyamatok indulnak be.Nem minden esetben kellemes ez a masszázstechnika, de ez általánosan igaz a reflexzóna masszázsokra. A hatásosságuk viszont vitathatatlan.A masszázs ideje a kezdeti időszakban kb. 30-40 perc majd a későbbiekben ha már lazultak valamelyest a szövetek akkor elegendő a 20-25 perc is. Szintén kúraszerűen kell alkalmazni ezt a masszázst ami körülbelül 14-18 kezelést jelent félévente.

Szegmentmasszázs

9A szegmentmasszázs a speciális reflexzóna masszázsok egyik változata és sajnos a viszonylag ritkábban alkalmazott masszázsfajták közé tartozik.

A masszázstechnikát Sir Henry Head kezdte el kidolgozni majd Sir James Mackenzie, Otto Glaser Wilhelm Albrecht Dalicho fejlesztette tovább.

Head nagyon okosan fölfedezte, hogy a bőrtakaró és a belső szervek között összefüggések vannak amik fokozott érzékenységben, nyomási fájdalomban és bizonyos bőrelváltozásokban nyilvánulnak meg. Mackenzie továbbfejlesztette ezt a tudást és rájött arra is, hogy a belső szervek fájdalma az adott felszíni szegmentekre kihat és ezáltal fokozott érzékenységű izomzónák (úgynevezett Head és Mackenzie zónák) jönnek létre.Glaser és Dalicho semmi egyebet nem tett, minthogy ezt a belülről kifelé irányuló folyamatot megfordította és így a bőrön keresztül is lehet hatni a belső szervek bizonyos megbetegedéseire. Lényegében a szegmentmasszázs kifejlesztése az ő nevükhöz fűződik.

Az emberi test metamerekre vagyis szelvényekre tagolódik  Ezek a szelvények a gerincvelői idegek által vannak beidegezve, ezért az egyes szelvényekhez tartozó szerv vagy kötőszövet kölcsönhatásban állnak egymással. A belső szervek megbetegedése esetén a legtöbb esetben a szelvényhez tartozó dermatomában fájdalom vagy valamilyen elváltozás lép fel. Ezt a reflexes hatást használjuk ki mi gyógymasszőrők a kezelések során úgy, hogy megfordítjuk a folyamatot és a szegment fizikai ingerlésével tudjuk befolyásolni a hozzá tartozó valamilyen szerv működését.

Mi is a kezelés célja?

Lényegében a kialakult betegséget fenntartó kóros reflexkör magszakítása elsősorban, de ugyanúgy fontos még a bőr állapotának a helyreállítása illetve a szervi funkciózavar megszüntetése. A kezdeti „bemelegítő” svédmasszázstól eltekintve speciális mozgássorozatról van szó ami adott esetben fájdalmas is lehet. A kezelés során szegmentenként haladunk lentről felfelé és mindaddig, amíg letapadásokat érzünk vagy el nem értük a kívánt hatást. Egy kezelés általában nem elegendő, hanem kúraszerűen kb. 15 kezelés szükséges.

Mire is jó általában a szegmentmasszázs?

 • Jótékony hatással van az emésztőrendszerre, gyomorfekélyre, epére, májra, renyhe perisztaltikára
 • A keringési rendszerre
 • Fokozódik az anyagcsere
 • Mozgásszervi panaszokra
 • Pszichoszomatikus panaszokra
 • Ödémák csökkentésére
 • Lokális vérbőséget hoz létre
 • Légzőszervi zavarokra mint: asztma, bronchitis, tüdőgyulladás,
 • Segít felszakítani a váladékokat
 • Izomtónust befolyásolja, lazábbak lesznek a szövetek
 • Fejfájásra, még a migrénes változatra is
 • Bélbetegségekre
 • Nyugtató hatást érünk el vele

A kezelés időtartama kb. 30-40 perc.

Anticellulit, alakformáló masszázs

10Az alakformáló masszázs az egyik legintenzívebb nyugati masszázstípus. A kezelt testrészek elsősorban a comb, a fenék és a felkar. A masszőr ezeket a területeket dolgozza át speciális fogásokat és vérbőséget fokozó hatóanyagokat alkalmazva.  Munkáját segíti a köpöly, különböző peeling eszközök, méz, és befejező műveletként fóliát is használ a hatékonyság érdekében.

Az alakformáló masszőr a speciális technikák mellett tanácsot is ad a helyes életvezetésről, és egészséges táplálkozásról egyaránt.

Életmód tanácsadás, fitóterápia

11Ez a legkomplexebb szolgáltatásom a természetgyógyász tevékenységem alatt. Persze minden részágazat is részben életmód tanácsadást takar., de önmagában is egy terápiás lehetőség. Mindazt amit átörököltem a szintén természetgyógyász őseimtől, amiket tanultam és folyamatosan tanulok a napjainkban is szeretném maradéktalanul átadni másoknak. Hiszen mit is ér a tudás ha nem adhatjuk tovább. A mai ember sajnos rengeteg „támadásnak” van kitéve, amit még akkor is nehéz maradéktalanul kivédeni, ha nagyon odafigyel rá. Mindenre valóban sokszor nincs is ráhatásunk, de a legtöbb dologra azért igen. A testi és lelki betegségeknek mindig komoly okai vannak amiknek nem elegendő csak a tünetét kezelni. Holisztikusan az embert a központban tartva igyekszek segíteni teljes empátiával, hiszen hogyan is tudnék bármit mondani ha nem tudnám magamat az ő helyzetébe helyezni.

Csodaszerek, vagy csoda eljárások nincsenek csak csodálatos szerek és csodálatos eljárások. Szépen elindulva az alapoktól és fokról-fokra építkezve akár teljes átalakulást élhetünk meg együtt. A legfontosabb az akarat és az elszántság. Ezek nélkül sajnos vajmi keveset tudok kezdeni én is ahogy más terapeuta is. Természetesen minden esetben segítek tüneti kezelésben is, de az elsődleges cél a kiváltó okok feltárása.

Igaz az a mondás, hogy nincs gyógyíthatatlan betegség csak gyógyíthatatlan beteg. Minden amit teszünk az életben az először csak egy gondolat mag ami kipattan a fejünkből, aztán ha ahhoz társul egy megfelelő akarat és kitartás akkor valósággá, anyagi megnyilvánulássá tud fejlődni. Mint mindenki, Ön is egy nagyon különleges individuum, aki egyáltalán nem feleslegesen él itt és most a világban. Mindenkinek megvan a maga szerepe és küldetése élete során. Csak azt tudom mindenkinek tanácsolni, hogy egy kicsit szeresse önmagát és tegyen saját lelki és testi egészsége érdekében. Hiszen csak épp testben lehet épp lélek és persze fordítva.

Minden tanácsadásomnak az egyik alapja a helyes táplálkozás. Ez sajnos megkerülhetetlen kérdés az egészséges szervezet felépítése folyamatában. Mint volt sportoló pedig az állandó, életünk végéig mozgást tartom létfontosságúnak. Manapság nagyon sok ember gyógyít, tanácsot ad, ír, beszél, magyaráz, oktat (vagy éppen kioktat). Mindig csak úgy szótlanul nézzenek végig azon az emberen aki önökkel szemben áll és győződjenek meg róla hogy hiteles-e? Hogyan beszélhet a tüdőrák gyógyításáról egy orvos aki éppen dohányzik, vagy hogyan beszélhet az egészséges életmódról az aki csülköt-csülökkel eszik, vagy a mozgás fontosságáról aki még életében még jót sem kirándult? Az életben bármikor csak olyan terapeutát válasszon akit hitelesnek ítél meg.

Személy szerint olyan gyógymódot, kezelést, eljárást soha nem ajánlok amit magam nem próbáltam ki vagy nem próbálnék ki. Ez az egyik legnagyobb gond, hogy nagyon sok ember olyan helyen dolgozik ahol nem tud kiteljesedni és nem tud hiteles lenni. Ezért nem is tudja megállni a helyét maradéktalanul azon a pályán. Itt és most egy életünk van, ezt tudjuk biztosan, merjünk tenni saját érdekünkben. Változtassunk életmódunkon ameddig lehet. Legyünk minél tovább egészségesek, boldogok, szeretetet kiárasztók, és ezáltal majd hitelesek is. Szeretet nélkül nem érdemes élni ezen a bolygón. Szórjuk ki két kézzel, bőségesen szeretetünket a világba és meglátjuk, hogy kamatostól kapjuk majd vissza. Merjünk szeretni és merjünk szeretve is lenni. Soha nem késő bizonyos berögzült magatartás mintákon változtatni.

Gyógynövényekből készült teakeverékek, alkoholos kivonatok-tinktúrák, gyógykrémek találhatóak a következő webáruházban:

http://fuvesbacsi.bwlsite.hu/webaruhaz

Nem utolsó sorban egyik útravaló mondásom, hogy: „nem mindent eszünk meg ami ízlik, s néha olyat is megeszünk ami nem ízlik”.

 


 

Germán Róbert
Természetgyógyász-fitóterapeuta, gyógymasszőr, sportmasszőr
06-70-340-37-40
 • Germán Róbert

  Természetgyógyász-fitóterapeuta, gyógy-, sportmasszőr, +36 70 340 37 40

MASSZÁZS ÁRLISTA

 • Masszázs (Germán Róbert árlistája)

  masszazs

  MASSZÁZS ÁRLISTA
   
  Csontkovácsolás, kimozgatás  (manuál terápia) 45-60 perc
  5.900.- Ft
   
  Gyógy- , sport-, svédmasszázs (kimozgatásokkal) 60 perc:
  4.900.- Ft
   
  Gyógy- , sport-, svédmasszázs (kimozgatásokkal) 30 perc:
  2.900.- Ft
   
  Stresszoldó aromaterápiás masszázs 1 óra
  4.000.- Ft
   
  Lávaköves masszázs 1 óra

  4.500.- Ft

   
   
   
   
   

  MASSZÁZS ÁRLISTA 
   
  Lélekmanna-kezelések és termékek árai
     
  Csontkovácsolás, kimozgatás (manuál terápia) 45-60 perc:  5 900 Ft
  Gyógy-,sport-,svédmasszázs (kimozgatásokkal) 60 perc:  4 900 Ft
  Gyógymasszázs , sportmasszázs, svédmasszázs 30 perc:  2 900 Ft 
  Szegment masszázs kezdeti 30-40 perc:  5 900 Ft
  Kötőszöveti masszázs kezdeti 40-50 perc:
  5 900 Ft
  Csonthártya masszázs 30 perc:
  4000 Ft
  Nyirokmasszázs 60 perc:
  5 900 Ft
  Nyirokmasszázs 90 perc:
  7 900 Ft
  Anticellulit kezelés 60 perc:
  6 900 Ft
  Anticellulit kezelés 90 perc:
  9 800 Ft
  Talpmasszázs 60 perc:
  4 900 Ft
  Talpmasszázs 30 perc:
  2 900 Ft
  Életmód tanácsadás 60 perc
  5 900 Ft
   
  Elektroterápiás/ultrahangos kezelés: 1 500 Ft/alkalom,
  egy teljes kezelés 15 alkalom előre kifizetve: 15 000 Ft; masszázzsal egybekötve 1 000 Ft/alkalom
   
  Nyaknyújtó párna:
  5 900 Ft/db
  Nagy teák és nagy tinktúrák:
  3 200 Ft
  Kis teák és kis tinktúrák:  
  1 600 Ft
  Fűvesbácsi pipettás tinktúrák:
  1 200 Ft 
  Kenőcsők:
  2 200 Ft


  Az árak bruttó végfelhasználói árak.
  Csak névre szóló számlát tudok adni, nyugtát nem! Kérem vegye figyelembe a vásárlás előtt!

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates